Световно известното британско списание за съвременно изкуство ArtMonthlyподготвя обширен материал

...
 Световно известното британско списание за съвременно изкуство ArtMonthlyподготвя обширен материал
Коментари Харесай

Автор на легендарното списание Art Monthly посети България за среща с екипа на „Съседите“

 

Световно известното английско списание за модерно изкуство ArtMonthlyподготвя просторен материал за плана „ Съседите “, с който България ще се показа на 60-ото юбилейно издание на Венецианско биенале за изкуство.

 

Авторитетната писателка и режисьорка Жулиет Жак (Juliet Jacques) прекара няколко дни с екипа на плана – Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян и техния куратор Васил Владимиров.

 

Тя имаше време да надникне в креативната лаборатория на артистите и да беседва за метода, по който се основава мултимедийната апаратура, интерпретираща посредством открити обекти и свидетелски разкази от концентрационните лагери край Ловеч и Белене,  тематиката на куратора Адриано Педроза - Stranieri Ovunque („ Чужденци на всички места “). Мотото на Венецианското биенале през 2024 година води към тематиките за миграцията, изгнанието и „ задграничния генезис “.

 

Жулиет Жак имаше опция да се потопи в атмосферата на мултимедийната апаратура посредством работната възстановка на стаите в особено нает за задачата склад. В него артистите прекарват съвсем непрекъснато последните оставащи дни до заминавате им за Венеция.

 

Проектът изследва механизмите на самостоятелната памет, като концентрира художествено проучване, свидетелски разкази, теренни изследвания, етнография и технологии в символното създаване на три стаи – дневна, спалня и кухня. Дневната приказва с гласовете на помнещите. Спалнята символизира тези, които помнят, само че не приказват, а кухнята е отдадена на оживелите, които не помнят и мълчат, както и на починалите. Тя е боядисана в бяло.

 

Един от постоянно задаваните въпроси към комисаря на българското присъединяване доктор Надежда Джакова е чака ли се планът да бъде свестен от хора, които в никакъв случай не са живели при комунизъм. Според нея, фактът, че планът е основан от хора, които не са живели преди 1989.  им дава нужната отдалеченост, умереност, емоционалност, която не е обременена. Д-р Джакова се надява, че по този метод и публиката да схване плана – без предубеждения и обремененост.

 

Art Monthly е учредено през 1976 година и е най-дълго одобреното списание за модерно изкуство във Англия. Отличителна характерност на интервютата в изданието, е че те обезпечават непосреден достъп до мисловните процеси на художникаи оферират разкази за изменящия се креативен развой.

60-ото Венецианско биенале за изкуство ще се организира от 20 април до 24 ноември 2024 година. Националният павилион на Република България се провежда от Министерството на културата на България и се продуцира от Националната изложба и комисаря Надежда Джакова.

 

http://mc.government.bg/index.php?l=1

https://nationalgallery.bg/bg/

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР